Osmanlijsko remek djelo se ponovo rađa, Aladža džamije niče kao iz vode.

Niče Aladža, remek-djelo osmanlijske arhitekture


Već tri pune godine, pažljivo i temeljito, ponovno se izgrađuje Aladža džamija, koja je porušena tokom proteklog rata, u augustu 1992. godine.


Radnici dižu specifične i odabrane materijale prema vrhu kupole kako bi džamija izgledala onako kako ju je nekad izgradio Hasan Nezir, bliski saradnik mimara Sinana

U fočanskoj Ulici Meše Selimovića, na desnoj obali Ćehotine, okružena limenom ogradom i drvenim i željeznim skelama, nakon 25 godina ponovno blista Aladža.
Ljepotica iz istočne Bosne, izgrađena 1549. godine, arhitektonski je dragulj i jedna od najljepših džamija u ovom dijelu svijeta.
Kraj je oktobra i početak novembra 2017. godine. Vrijedni radnici po prohladnom vremenu ugrađuju neke od posljednjih dijelova remek-djela osmanlijske arhitekture. Već tri pune godine, pažljivo i temeljito, kako to nacionani spomenik naše zemlje s UNESCO-ove liste i zaslužuje, ponovno se izgrađuje Aladža džamija, koja je porušena tokom proteklog rata u augustu 1992. godine.
Danas, uprkos svemu, vraća se sjaj ove džamije. Radnici dižu specifične i odabrane materijale prema vrhu kupole bosanske ljepotice kako bi ova džamija izgledala baš onako kako ju je nekad izgradio Hasan Nezir, bliski saradnik mimara Sinana.
Dženan-ef. Krajišnik, imam u džematu Foča, kazuje nam da se radovi, bar oni koji se odnose na vanjski izgled džamije, privode kraju.

Muzej u džamijskom kompleksu

"Munara je završena, centralna kupola je zatvorena. Trenutno se radi na izolaciji centralne kupole. Zanimljivo je da se za izolaciju koristi slama. To je taj dio koji ide ispod olovne kape, izolacija na kupolu. Ustvari, miješaju se glina, pijesak, kreč i slama i taj materijal ugrađuje se na kupolu", govori imam, ističući da će nakon toga na kupolu biti postavljena olovna kapa.
Unutrašnji radovi već su počeli. Radi se na stolariji, postavljanju prozora i vrata. Imam Krajišnik naglašava da će biti potrebna godina da se završe svi unutrašnji radovi, zajedno s kaligrafijom.
U sklopu Aladža džamije, navodi, bit će obnovljeni turbe, šadrvan i fontana.

Primjedbe